vrijdag 23 mei 2008

Kind gedood bij raketaanval op school in Kunar

In het district Asmar in de noordoostelijke provincie Kunar werd woensdag een school getroffen door een raket. Hierbij vond een leerling de dood. Er vielen vier gewonden. De slachtoffers zijn tussen de 8 en 14 jaar oud.

Dat maakte de plaatsvervangend chef van de politie, Abdul Sabor Allayer, bekend. De granaat kwam neer op het plein van de school.

De school werd geraakt in een kruisvuur van de Taliban en de International Security Assistance Force. De opstandelingen vielen twee bases aan van de ISAF, aldus een verklaring van de veiligheidsmacht.

"Drie verschillende groepen opstandelingen lanceerden de aanvallen op de ISAF-bases met zware machinegeweren en raketgranaten. De aanvallen duurden ongeveer 20 minuten,” aldus een verklaring van de ISAF.

De gewonde kinderen werden overgebracht naar een hospitaal van de ISAF in de buurt.

Onderwijssituatie
Het Afghaanse ministerie van Onderwijs zei eerder dit jaar dat het aantal leraren en leerlingen dat door aanvallen van de Taliban worden gedood groeit.

De opstandelingen willen volgens het ministerie dat scholen hun deuren sluiten en dat jongens zich aansluiten bij de islamistische militie van de opstandelingen.

Volgens de Afghaanse regering proberen de Taliban de opbloei van het onderwijs te frustreren. Ze zijn ook tegen onderwijs voor meisjes.

Volgens het agentschap UNICEF, de organisatie voor kinderen van de Verenigde Naties, vonden er vorig jaar 236 aanvallen op scholen en scholieren plaats in Afghanistan.

Eerder deze week werd bekendgemaakt dat alleen al in de zuidoostelijke provincie Ghazni momenteel 50 scholen gesloten zijn uit angst voor geweld.

donderdag 22 mei 2008

Meer dan 50 scholen gesloten in Ghazni uit angst voor geweld

In de provincie Ghazni in het zuidoosten van Afghanistan zijn meer dan 50 scholen gesloten na bedreigingen van vermoedelijke Taliban-militanten. Leraren worden met onthoofding bedreigd als ze toch naar school gaan.

De BBC meldt dat Habib Ruhman, een parlementslid uit de provincie Ghazni, zegt dat leraren en leerlingen wegblijven van de meeste scholen in 5 van de 19 districten in de provincie. Het gaat om meer dan 10.000 leerlingen.

De onderwijsautoriteiten in Ghazni zeggen dat 16 scholen dicht zijn.

De Taliban voeren aanvallen uit op scholen en ontvoeren leraren.

De opbloei van onderwijs in Afghanistan sinds de val van de Taliban wordt als een succesverhaal bestempeld bij de wederopbouw van het land.

Vorige maand maakten de Verenigde Naties bekend dat er meer kinderen dan ooit in Afghanistan onderwijs genieten, maar de helft van de Afghaanse kinderen gaat nog steeds niet naar school.

Een student uit Ghazni zegt nu tegen de BBC: “Er wordt tegen leraren gezegd: “Stop met naar school te gaan, anders wordt je onthoofd.”

Bijna zeven miljoen kinderen gaan nu naar school. Dit waren er tijdens het bewind van de Taliban maar een miljoen.

Bovendien hadden de extreem fundamentalistische islamisten meisjes en vrouwen verboden om deel te nemen aan het onderwijsproces. Die mogen nu wel onderwijs genieten.

Maar de afgelopen twee jaar worden scholen meegesleurd in de strijd tussen de regering in Kabul en de Taliban en hun bondgenoten.

De meeste gewelddadigheden tegen het onderwijs spelen zich af in het zuiden en het oosten van het land, waar ook de opstand van de Taliban het hevigst woedt.

Militanten hebben veel scholen aangevallen en in brand gestoken. Regelmatig zijn er berichten over de moord op docenten.

Volgens een student uit Ghazni zijn de problemen bij hem in de buurt begonnen in maart, aan het begin van het schooljaar in Afghanistan.

Hij vertelde aan de BBC dat vanaf dat tijdstip de scholen gesloten zijn. Leraren ontvangen dreigementen van de tegenstanders van de regering.

Daarom kunnen ze niet naar school komen en blijven de scholen gesloten. De leerling zegt: “En daarom is onze toekomst onduidelijk. We vragen de regering om ons onderwijs te geven.”

In de provincie Ghazni wordt zwaar strijd geleverd tussen aan de ene kant de Afghaanse veiligheidsdiensten en buitenlandse troepen en aan de andere kant de Taliban.

Volgens de BBC is er een gigantische honger naar kennis in Afghanistan. Sommige studenten zijn bereid om lange afstanden af te leggen om onderwijs te kunnen volgen.

Maar dreigementen van de Taliban of andere opstandelingengroeperingen en de algemene onveiligheid in sommige gebieden zorgen ervoor dat angst een hoge tol eist.

Een paar maanden geleden zei president Hamid Karzai dat er 300.000 kinderen in Afghanistan niet naar school kunnen vanwege de opstand van de Taliban.

Volgens UNICEF zijn het verder in het land vooral meisjes die niet naar school gaan. Er blijven 1,2 miljoen meisjes in de leerplichtige leeftijd thuis.
Helft van de kinderen in Afghanistan gaat niet naar school

zondag 11 mei 2008

Helft van de kinderen in Afghanistan gaat niet naar school

Vorige maand maakten de Verenigde Naties bekend dat er meer kinderen dan ooit in Afghanistan onderwijs genieten, maar de helft van de Afghaanse kinderen gaat nog steeds niet naar school.

Het zijn vooral meisjes die niet naar school gaan. Volgens Catherine Mbengue, de directeur van het kinderfonds van de Verenigde Naties UNICEF in Afghanistan, blijven 1,2 miljoen meisjes in de leerplichtige leeftijd thuis.

Ze noemde als redenen dat meisjes niet naar school gaan dat ze moeten werken, hun familie moeten helpen of jong trouwen, culturele barrières. Ook is er een tekort aan leraressen en zijn er meer scholen die alleen voor jongens toegankelijk zijn.

Dit blijkt uit onderzoek van de hulporganisatie Care International. Slecht 35 procent van de leerlingen in Afghanistan is meisje.

Het onderwijs aan meisjes in het post-Taliban tijdperk wordt als een belangrijke graadmeter beschouwd voor het succes van Afghaanse en Westerse functionarissen.

Tijdens het bewind van de Taliban was het voor meisjes verboden om naar school te gaan, en maar ongeveer 1 miljoen jongens gingen naar school.

International Care haalde cijfers van het Afghaanse ministerie van Onderwijs aan, en zei dat er slechts 35 procent van de 5,4 miljoen Afghaanse kinderen die nu naar school gaan meisje is.

Oorzaken
De hulporganisatie zei dat meer dan een derde van de 9.062 scholen alleen voor jongens zijn bestemd, en dat 28 procent van de Afghaanse leerkrachten vrouw is, die meestal werkzaam zijn in de stedelijke gebieden.

Care haalde verder nog als oorzaken aan dat een heleboel ouders niet willen dat hun dochters onderwijs krijgen van mannelijke leerkrachten, en dat ouders hun dochters niet graag naar school sturen wanneer die ver van huis is.

Door deze situatie neemt het onderwijs aan studentes ook niet toe.

Oplossingen
Als mogelijke oplossingen voor het probleem zei Care International dat het belang van onderwijs aan meisjes met de ouders moet worden besproken, dat het onderwijs zich ook moet richten op de buurt, en dat scholen open moeten zijn voor alle studenten.

Eenvoudige stappen zoals gesprekken met dorpsshura’s, mullahs en ouders kunnen tot veranderingen leiden.

Verder kunnen veranderingen aan de school, zoals de bouw van een muur, of een verschillend lesrooster voor jongens en meisjes, bijdrage in een toename van de deelname van meisjes aan het onderwijs.

Care verzorgt in samenwerking met andere hulporganisaties onderwijs dat gericht is op de buurt aan 45.000 kinderen, waarvan tweederde bestaat uit meisjes, in afgelegen gebieden waar er geen scholen zijn van het ministerie van Onderwijs.

UNICEF, het kinderfonds van de verenigde Naties, verklaarde begin dit jaar dat er meer dan zes miljoen kinderen in Afghanistan aan het nieuwe schooljaar zouden gaan beginnen.
UNICEF steunt onderwijs