In de provincie Ghazni in het zuidoosten van Afghanistan zijn meer dan 50 scholen gesloten na bedreigingen van vermoedelijke Taliban-militanten. Leraren worden met onthoofding bedreigd als ze toch naar school gaan.
De BBC meldt dat Habib Ruhman, een parlementslid uit de provincie Ghazni, zegt dat leraren en leerlingen wegblijven van de meeste scholen in 5 van de 19 districten in de provincie. Het gaat om meer dan 10.000 leerlingen.
De onderwijsautoriteiten in Ghazni zeggen dat 16 scholen dicht zijn.
De Taliban voeren aanvallen uit op scholen en ontvoeren leraren.
De opbloei van onderwijs in Afghanistan sinds de val van de Taliban wordt als een succesverhaal bestempeld bij de wederopbouw van het land.
Vorige maand maakten de Verenigde Naties bekend dat er meer kinderen dan ooit in Afghanistan onderwijs genieten, maar de helft van de Afghaanse kinderen gaat nog steeds niet naar school.
Een student uit Ghazni zegt nu tegen de BBC: “Er wordt tegen leraren gezegd: “Stop met naar school te gaan, anders wordt je onthoofd.”
Bijna zeven miljoen kinderen gaan nu naar school. Dit waren er tijdens het bewind van de Taliban maar een miljoen.
Bovendien hadden de extreem fundamentalistische islamisten meisjes en vrouwen verboden om deel te nemen aan het onderwijsproces. Die mogen nu wel onderwijs genieten.
Maar de afgelopen twee jaar worden scholen meegesleurd in de strijd tussen de regering in Kabul en de Taliban en hun bondgenoten.
De meeste gewelddadigheden tegen het onderwijs spelen zich af in het zuiden en het oosten van het land, waar ook de opstand van de Taliban het hevigst woedt.
Militanten hebben veel scholen aangevallen en in brand gestoken. Regelmatig zijn er berichten over de moord op docenten.
Volgens een student uit Ghazni zijn de problemen bij hem in de buurt begonnen in maart, aan het begin van het schooljaar in Afghanistan.
Hij vertelde aan de BBC dat vanaf dat tijdstip de scholen gesloten zijn. Leraren ontvangen dreigementen van de tegenstanders van de regering.
Daarom kunnen ze niet naar school komen en blijven de scholen gesloten. De leerling zegt: “En daarom is onze toekomst onduidelijk. We vragen de regering om ons onderwijs te geven.”
In de provincie Ghazni wordt zwaar strijd geleverd tussen aan de ene kant de Afghaanse veiligheidsdiensten en buitenlandse troepen en aan de andere kant de Taliban.
Volgens de BBC is er een gigantische honger naar kennis in Afghanistan. Sommige studenten zijn bereid om lange afstanden af te leggen om onderwijs te kunnen volgen.
Maar dreigementen van de Taliban of andere opstandelingengroeperingen en de algemene onveiligheid in sommige gebieden zorgen ervoor dat angst een hoge tol eist.
Een paar maanden geleden zei president Hamid Karzai dat er 300.000 kinderen in Afghanistan niet naar school kunnen vanwege de opstand van de Taliban.
Volgens UNICEF zijn het verder in het land vooral meisjes die niet naar school gaan. Er blijven 1,2 miljoen meisjes in de leerplichtige leeftijd thuis.
Helft van de kinderen in Afghanistan gaat niet naar school