vrijdag 23 mei 2008

Kind gedood bij raketaanval op school in Kunar

In het district Asmar in de noordoostelijke provincie Kunar werd woensdag een school getroffen door een raket. Hierbij vond een leerling de dood. Er vielen vier gewonden. De slachtoffers zijn tussen de 8 en 14 jaar oud.

Dat maakte de plaatsvervangend chef van de politie, Abdul Sabor Allayer, bekend. De granaat kwam neer op het plein van de school.

De school werd geraakt in een kruisvuur van de Taliban en de International Security Assistance Force. De opstandelingen vielen twee bases aan van de ISAF, aldus een verklaring van de veiligheidsmacht.

"Drie verschillende groepen opstandelingen lanceerden de aanvallen op de ISAF-bases met zware machinegeweren en raketgranaten. De aanvallen duurden ongeveer 20 minuten,” aldus een verklaring van de ISAF.

De gewonde kinderen werden overgebracht naar een hospitaal van de ISAF in de buurt.

Onderwijssituatie
Het Afghaanse ministerie van Onderwijs zei eerder dit jaar dat het aantal leraren en leerlingen dat door aanvallen van de Taliban worden gedood groeit.

De opstandelingen willen volgens het ministerie dat scholen hun deuren sluiten en dat jongens zich aansluiten bij de islamistische militie van de opstandelingen.

Volgens de Afghaanse regering proberen de Taliban de opbloei van het onderwijs te frustreren. Ze zijn ook tegen onderwijs voor meisjes.

Volgens het agentschap UNICEF, de organisatie voor kinderen van de Verenigde Naties, vonden er vorig jaar 236 aanvallen op scholen en scholieren plaats in Afghanistan.

Eerder deze week werd bekendgemaakt dat alleen al in de zuidoostelijke provincie Ghazni momenteel 50 scholen gesloten zijn uit angst voor geweld.